Alles voor de Plaat
Vandaag 45 jaar geleden

Roger Waters en kunstenaar Aubrey Powell bedachten voor het Pink Floyd Album Animals het concept van een opblaasbaar varken [Algie] dat boven de kolencentrale Battersea Power Station in Groot-Brittannië zweeft.

Op drie december 1976, dag 2 van de fotoshoot breken de touwen. De meters grote ballon raakt los en zweeft in de officiële aanvliegroute van vliegveld Heathrow. Alle vluchten worden aan de grond gehouden. Het varken bereikt een hoogte van 18.000 voet [6 kilometer en landt uiteindelijk kilometers ver op een akker van een boer in Kent.

Het verhaal is voorpaginanieuws en Pink Floyd had zich geen betere publiciteit kunnen bedenken.

Echter hebben ze nog steeds geen albumcover foto en Powell en de band keren terug naar Battersea, dit keer met een scherpschutter om eventuele dolende ballonnen uit te schakelen. Helaas is de verlichting veranderd. Uiteindelijk wordt de afbeelding van het varken geknipt en geplakt op de Turner-achtige lucht van de eerste opname. “Het is eigenlijk een volledig vervalste foto”, aldus Powell later.

Spread the Sparkle